Let op voor fake news over gezondheid
Sinds het begin van de corona-epidemie circuleert er heel wat vals gezondheidsadvies op het internet. Die informatie verspreidt zich in sneltempo op sociale netwerken. Als je dat nepnieuws voor waar aanneemt, kan dat in sommige gevallen zelfs je gezondheid schaden.
We geven je enkele tips en technieken om valse informatie “fake news” op het internet te ontmaskeren.
4 tips om je niet te laten vangen
1. Hoed je voor charlatans
Sommige webwinkels maken misbruik van deze gezondheidscrisis en spelen in op de angst van mensen om zogenaamde wonderproducten of voedingssupplementen te verkopen die duur en nutteloos zijn.
Vertrouw de informatie op sites van webshops dus zeker niet blindelings. Sommige van deze middelen kunnen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.
Op haar website helpt het Europees Consumentencentrum je om misleidende en oneerlijke handelspraktijken op te sporen.
2. Pas op voor valse experts
Het is niet omdat iemand beweert een medisch expert te zijn dat dat ook echt zo is. Deze experts promoten therapieën die niet wetenschappelijk bewezen zijn. Sommigen hebben bijvoorbeeld lang gepleit voor het innemen van hoge dosissen vitamine C omdat die zouden beschermen tegen het coronavirus.
Bij twijfel raden we je aan om de naam van de expert te googelen. Zo weet je direct of het al dan niet om een echte wetenschapper gaat.
3. Detecteer valse nieuwssites
Veel websites verspreiden valse geruchten over het coronavirus. Hoe kan je weten of de site waarnaar je surft of de info die ze verspreidt, vals is? Voer de URL in Google in en voeg de trefwoorden ‘nepnieuws’, ‘fake news’ of ‘hoax’ toe. Als de site valse informatie geeft, krijg je meteen heel wat waarschuwingen.
Vandaag hebben sommige sites zich gespecialiseerd in het opsporen van sites met valse informatie. Denk maar aan hoax-wijzer en mediabiasfactcheck.com die je helpen om de betrouwbaarheid van een website te controleren. Helaas worden niet alle sites systematisch geëvalueerd.
4. Doe een factcheck
Heb je informatie over het coronavirus gelezen en heb je twijfels? Doe dan een factcheck. Voer gewoon verschillende trefwoorden in Google in en voeg het woord ‘factcheck’ toe.
Waar vind je betrouwbare informatie?
Betrouwbare en up-to-date informatie over het coronavirus vind je op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie of een andere gezondheidsinstantie.
De WHO heeft op haar website een pagina gecreëerd waar heel wat fake news ontkracht wordt.
De Belgische overheid publiceert regelmatig bijgewerkte informatie op de site https://www.info-coronavirus.be.
Bron: Broker Newsletter